Jatkoa siis aiempiin kirjoituksiin,...
Täytyy siis hieman tarkentaa,
Kaiken mittaaminen perustuu mittalaitteeseen. Mitta pitää siis olla kunnossa että oikeita tuloksia.

Tässä maailmankaikkeudessa mitta perustuu valonnopeuteen.
Valonnopeus on vakio tyhjiössä.

Se on siis lähtökohta josta aloitetaan kaiken mittaaminen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valo


Valon nopeuden kaava

Valon nopeus tyhjiössä (vakio c) on tarkalleen 299 792 458 metriä sekunnissa. Kyseessä on valonnopeuden määritelmä, eikä mittaustulos, sillä SI-järjestelmän yksikkö metri on määritelty matkana, jonka valo kulkee 1/299 792 458 sekunnissa.

Tyhjiössä valon nopeus voidaan lausua muodossa

c=1/\sqrt{\epsilon_0 \mu_0}

Kyseessä on siis määritelmä.

Mutta jostain on aloitettava joten valonnopeus on se lähtökohta johon mittaamme tässä maiilmankaikkeudessa muista arvoja.

Kuvitellaan että se siis olisi vakio.
Sen perusteella mittaamme pituuden ja nopeuden eli liikkeen. ja sitä kautta hahmottelemme massaa ja painoa eli vetovoimaa.
Vetovoima on ihmisen heikoiten tuntema voima.


Kaikki havainnointimme perustuu siis valonnopeudesta saamaamme vakioon.
Joka on kuvittelua.

Mutta jollain tavalla maailma on hahmotettava.

Kun emme voi viedä maailmankaikkeuden ulkopuolelle jotain mittaa joka olisi vakio.
Fysiikan lait perustuvat tälle pohjalle.
Fysiikan lait ovat tulkintoja ja suhteellisia totuuksia siitä mitä havainnoimme eri asioista. Fysiikan lait pätevät tässä maailmankaikkeudessa näillä hatarilla tiedoilla mitä meillä on käyettävissämme. Ja tässäkin maailmankaikkeudessa on vielä paljon johon luomamme fysiikan lait eivät päde.
Saamme vain arvailla ja kehitellä teorioita.

Johtolankanamme yksi hatara vakio.

Aika ja sen määritteleminen sotkee pahasti nykyisiä fysiikan lakeja.
Voisi kuvitella että jos jossakin olisi olemassa elämää joka olisi meitä paljon kehittyneempää. Niin miten se hahmottaisi maailmaa?
Jos se olisi jo ymmärtänyt ajan kuteet??

Miten neliuloitteinen kappale/olento havainnoisi maailmaa? Miten se havainnoisi viidettä ulottuvuutta?
Olisko viides ulottuvuus sille samanlainen arvoitus kuin aika meille??

Mitä se 5 ulottuvuus voisi oikein olla?
Jos neljännen ulottuvuuden mukaan aika olisi poistunut ja olisimme kaikkialla kaiken aikaa aina.
Mitä 5 ulottuvuus toisi siihen lisää??


Huah,...
Näissä kolmessakin on aika paljon purtavaa.

Ja jos lähtee pureksimaan näitä kolmea ja siihen kytkeytyvää neljättä eli aikaa suhteessa  ihmisten käsityksiin  asioista. Aineesta, energiasta ja voimista.
ihmisen käsityksen mukaan on olemassa neljä perusvoimaa.
Lainaus Wikipediasta:"
Aine ja perusvoimat

Kaikkeuden aineesta arvioidaan noin 75 % olevan vetyä, 25 % heliumia ja alle 1 % muita alkuaineita. Vety ja helium muodostuivat jo kaikkeuden varhaisessa alkutilassa, mutta raskaammat alkuaineet rautaan saakka syntyvät tähtien sisäosien ydinreaktioissa, rautaa raskaammat alkuaineet supernovaräjähdyksissä. Jos kaikkeuden aineen keskimääräinen tiheys ylittää niin sanotun kriittisen tiheyden, noin 1,1 x 10−26 kg/m3, avaruus on äärellinen ja ennen pitkää sen laajeneminen pysähtyy. Tähänastisten havaintojen mukaan aineen tiheys on vain muutama sadasosa kriittisestä, ja sen mukaan avaruus olisi ääretön. Ainetta saattaa kuitenkin olla näkymättömissä muodoissa, kuten mustina aukkoina tai neutriinosäteilynä.

Kaikkeuden alkuhetkien tutkimuksen kannalta ovat muodostuneet yhä tärkeämmiksi luonnon perusvoimat: sähkömagneettinen voima, heikkovoima, vahva- eli värivoima ja gravitaatio eli painovoima. Kaikkeuden ensimmäisten sekunnin murto-osien aikana olosuhteet olivat lämpötilan ja energiatiheyden kannalta sellaiset, että gravitaatiota lukuun ottamatta kaikki perusvoimat olivat yksi ja sama voima. Näitä kolmea perusvoimaa kuvaamaan on pyritty kehittämään niin sanottua suurta yhtenäisteoriaa, ja siksi tuota kaikkeuden varhaishistorian lyhyttä ajanjaksoa sanotaan suureksi yhtenäiskaudeksi.

Suuri yhtenäiskausi päättyi, kun kaikkeuden lämpötila laski alle 1028 kelviniin. Tuolloin sähkömagneettinen voima, heikkovoima ja värivoima erottuivat toisistaan. Vapautunut valtava energia synnytti hiukkasten välille voimakkaan poistovoiman. Kaikkeus laajeni 10-32 sekunnissa 1020-kertaiseksi. Kun vapautunut energia oli muuttunut säteilyksi ja hiukkasiksi, lämpötila jälleen nousi ja kaikkeuden laajeneminen hidastui nykyiseksi, standardimallin mukaiseksi. Tämän inflatorisen laajenemisen seurauksena kaikkeus on moninkertaisesti suurempi kuin aikaisemmin on arveltu ja vain pieni osa siitä on havaintolaitteiden tavoitettavissa.

Suuren yhtenäiskauden päättyessä on kaikkeuteen voinut syntyä hyvin erikoisia rakenteita: pistemäisiä magneettisia monopoleja, yksiulotteisia kosmisia jänteitä ja kaksiulotteisia seinämiä. On mahdollista, että kaikkeuden varhaisvaiheissa jänteet olisivat hyvin massiivisina rakenteina kasanneet ympärilleen ainetta, josta myöhemmin syntyivät galaksit ja galaksijoukot. Sittemmin jänteet olisivat säteilleet valtavan massansa gravitaatioaaltoina avaruuteen ja kadonneet."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmankaikkeus

Jep. Siinä riittää alkuun hieman pureksittavaa.

Ja minä yritin sotkea mukaan siis ajan vaikutusta ja pohtia ajan olemusta.


Nyt täytyy varmaan tehdä pari leipää.