Lainattu sivulta: Teknoetlogia
Kirjoittanut: Toni Hintikka


Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.


Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löydy yhtään sellaista paikkaa, jossa paistaa aina. Tähän pitäisi löytää järkevä ratkaisu. Akkuteknologioita tutkitaan, mutta monet akkutekniikat ovat ympäristön kannalta huonoja. Kaiken lisäksi ne ovat kallita ainakin tällä hetkellä.

Sukulaismiehen kanssa tuli viikonloppuna mieleen, että miksei aurinkoenergiaa varastoitaisi mekaanisesti veteen? Etsin Wikipediasta tietoa mekaanisesta energian varastoinnista ja siellä puhuttiin esimerkiksi veden pumppaamisesta ylemmälle tasolle. Varmasti tälläisen mekaanisen varastoinnin järjestäminen ei ole mitään halpaa puuhaa, mutta sitten kun järjestelmä on saatu pystyyn ainoat kustannukset ovat pumppujen ja generaatoreiden ajoittainen uusiminen. Jos energia pumppuihin tuottettaisiin auringoenergialla tai tuulienergialla saataisiin jatkuvaa energiantuottoa, joka ei olisi riippuvaista säästä. Myös vesisateita voitaisiin hyödyntää, mikäli systeemi olisi riittävän suuri. Toisaalta eri osasten kestävyyden kannalta puhdistettu vesilios saattaisi olla parempi ratkaisu.
Hullu idea, joka tuli päähäni istuskellessani kevätauringossa laiturilla oli minimaapallo. Idea näkyy ylläolevassa kuvassa. Vesienergiahan perustuu auringoon. Tämänhän kaikki tietävät, että aurinko haihduttaa veden, joka sitten sataa maahan. Tämä sade voidaan valjastaa sähköenergiaksi laittamalla turbiini sopivaan uomaan, josta tämä vesi kulkee kohti merta. Mitä jos tehtäisiin tälläinen haihdutussysteemi minikoossa. Eli joku sellainen systeemi, jossa vesi höyrystyy aurinkonenergian voimasta ja höyry sitten nousee ylhäällä olevaan vesisäiliöön, josta vesi laskettaisiin taas turbiinin läpi alemmalle tasolle. Tämä idea ei varmastikkaan ole uusi. Varmasti joku on oivaltanut sen aikaisemminkin.

Jos joku viisaampi eksyy näille sivuille, niin sanokaa minulle, miksei kumpaakaan näistä ideoista toteuteta suuremmassa mittakaavassa? Vai toteutetaanko? Kumpi näistä vaihtoehdoista olisi hyötysuhteeltaan parempi?

Aiheesta Oli Keskustelua Toni hintikan sivuilla ja siellä eräs kirjoitus vaikutti varsin hyvältä:
Euroopassa pitäisi olla Euroopan laajuinen sähköverkko. Silloin tuuli ja sähköenergiaa voisi jakaa koko Euroopan alueella ja aina jossain päin Eurooppaa joko tuulee tai pasitaa. Lukuunotamatta öitä.
Tähän olisi yksi hyvä ratkaisu isot vesialtaat/varastot. Esim. norjassa. Silloin saataaisiin sähköä myös öisin puhtaasti.