Tulin tuossa pohtineeksi mittasuhteita, mikä on minkäkin kokoinen. Appelsiinin koon ymmrtää hyvin ja ja tavallisen henkilöauton.  Kaivoksissa käytettäviä isoja kuormaautoja varten täytyy olla jo jokin suhteellistaja vaikkapa ihminejn seisomaan suuren kuormauton eteen. kaupungin koonkin saattaa jollain tavalla ymmärtää vaikkei osaakaan arvioida kuinka paljopn suurempi se on kuin oma jääkaappi. Läänin hahmottamainen on jo hankalampaa vaikka autolla sen rajalle ajaminen kestää alle tunnin riippuen läänistä ja sijainnista siellä.

Sitten suurempiin mittasuhteisiin. Maapallo?? Voi miten sen koon voi enää ymmärtää ihmisen mittakaavassa??? Montako kertaa suurempi se on kuin oma jääkaappi???

Mulla oli kerran Eksistentiaalinen olo ja silloin Nykytaiteen museo oli vielä Ateneumissa. Oli syksy ja joku taidetapahtuma. Radiosta soi kolme viikkoa Ambienttia ja ostin korvalappustereot. Eräänä Iltana lähdin kävelylle ja kuuntelin ambienttia, olin jalkapallokentällä ja "tunsin" maapallon koon. Hahmotin sen mutta enhän nyt sit kuitenkaan oikeasti voinut sitä hahmottaa mutta silloin tuntui siltä.

No maapallo?? Siitä seuraava askel Aurinko
Maapallon massaksi voisi lukea 1 ja samalla kaavalla auringon massa olisi 333 000
Maan halkaisija on: 12 756 kilometriä.
Auringon halkaisija on: 1 392 000 kilometriä.

Aurinkokunnan hahmottaminen??? Pluton etäisyys auringosta on noin 5900 miljoonaa kilometriä Ei sitä pysty hahmottamaan enää. Kuten ei myöskään noita aiempia mittoja.
186204.jpg
Aurinkokuntamme planeettojen koot. Planeetat järjestyksessä vasemmalta oikealle: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto. Äärimmäisenä vasemmalla oleva kaari on osa Auringon ulkopintaa planeettojen kanssa samassa kokosuhteessa.

No Meidän Aurinkokunta on osa linnunrataa Joka on yksi avaruuden Galakseista.
186203.jpg
Avaruus on hyvin tyhjä, vaikka sen arvioidaan sisältävän miljardeja galakseja. Galaksit ovat miljardeja tähtiä sisältäviä tihentyneitä tähtisumuja. Oman galaksimme, Linnunradan, arvioidaan olevan avaruuden tiheätähtisimpiä vaikka omasta Auringostammekin onkin lähimpään naapuritähteen matkaa peräti 4,2 valovuotta. Valovuosi on tähtitieteellinen yksikkö, jolla mitataan avaruuden matkoja. Yksi valovuosi tarkoittaa sitä matkaa, jonka kulkemiseen kuluu valonsäteeltä aikaa yksi vuosi. Valon nopeus avaruudessa on noin 300 000 kilometriä sekunnissa. Vuodessa sen kulkema matka on noin 9 460 800 000 000 kilometriä.

Linnunrata on päältä spiraalimainen, sivulta linssinmuotoinen, noin 100 000 valovuoden läpimittainen ja keskeltä 20 000 valovuoden paksuinen, reunoja kohti oheneva tähtijärjestelmä. Aurinko on noin 28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskuksesta miltei järjestelmän tasossa. Linnunradassa lienee noin 200 miljardia Auringon kaltaista tähteä. Noin puolet Linnunradan massasta on tiivistynyt tähdiksi, loput on harvaa tähtienvälistä kaasua ja tomua. Linnunrata on jatkuvassa kiertoliikkeessä keskuksensa ympäri ja kiertoaika on noin 220 miljoonaa vuotta.

Montako Jääkaappia tarvitsisin jotta saisin Linnunradan mahtumaan niihin???

Avaruuden lukumääriä ihan karkeasti:
Avaruudessa on satoja miljardeja galakseja ja galakseissa satoja miljardeja tähtiä.
Avaruuden eli käsittämämme  maailmankaikkeuden koko on noin: 15-20 miljardia valovuotta.

Jos miettii ainetta niin  yksi perusatomi  suhteellistettuna ihmisen mittakaavaan on seuraavanlainen:
Jos atomi olisi metrin kokonen pallo niin sitä ympäröivät neutronit olisivat kymmenen kilometrin päässä ensimmäiset. Eli aineessa on peruslähtökohdissa aika paljon tyhjää.
Montako atomia olisi koko maailmankaikkeudessa???
Huah, tai montako atomia olisi pienessä hilsehiukkasessa??

Kaikkee sitä tuleekin pohdittua.
Niin vielä siitä että mikä kulkee mitäkijn kohti????
Jos ei ole vakiota josta mitata suhteellnen Nopeus koska nopeus on aina shteessa johinkin muuhun
Andromeden galaksi lähestyy meitä huimavaa vauhtia oisko ollu useita miljoonia kilometrjeä/ Tunnissa??
Lähestyykö  se andromeda meitä vai me sitä??
mikä on suuhteessa mihinkin. Mikö on vakio mistö viu arvioida oman etöisyytensa sekä nupeutensa.

Minkä kokonen joku on???